A katolikus vallásgyakorlat évszázadai Debrecenben


Tisztelt Érdeklődők!

A debreceni Szent Anna Székesegyházban található „Őseink hite” kiállítást szívesen ajánljuk turistáknak, vallási néprajz iránt érdeklődőknek és mindazoknak, akik a múlt kincseit értékelik. 2010.VI. 25-én nyílt meg. Helye az emeleti folyosó, lépcsőház és két oratórium.

A plébánia múltjából bemutatott tárgyak közül kiemelkedik az 1752- ben Lőcsén készült Szilassy Úrmutató. 2013-ban restauráltattuk. Különleges a Szentháromság fa szobor 1770-ből. Szentkereszt ereklye és egyéb hitelesített ereklyék. Régi kelyhek és cibóriumok, feszületek fémből és fából láthatók. Bibliai témájú festmények. Értékes a Salamon ítéletét bemutató kép. Egy felvidékről származó szárnyas oltár rész is csodálni való. Textíliákon lévő szimbólumok is vonzóak. Ólomkeretes üvegablakunk itt van kiállítva. Készült 1913- ban Csehországban és Szent István ország felajánlását mutatja.

1991. VIII. 18-án itt járt Debrecenben II. János Pál pápa. Értékes fotók és érmék mutatják be az eseményt. Májustól nyitva szerdán, szombaton és vasárnap délelőtt 9-12-ig és délután 14-17-30-ig. Belépődíj felnőtteknek 400 Ft és 14 év alatt 200 Ft. Csoportoknak, bejelentkezés kapcsán tárlatvezetést is tartok. Ez lehet 30 vagy 40 perc is. Az emlékkönyvbe való beírás arról tanúskodik, hogy élmény volt látni. Ajánljuk és várjuk az érdeklődőket, a mellékelt képek is vonzóak.

Tisztelettel: Orosz Lőrinc - prépost-plébános


Megosztás Facebookon

loaded: 0.0114